Ski în Azuga


Daca vrei să înveți să skiezi, Azuga este cu siguranță locul potrivit pentru a face primii pași. Stațiunea este mai ieftina si mai putin aglomerata decat alte statiuni de pe Valea Prahovei, iar pârtiile sunt întreținute cu multă grijă și au reguli stricte care nu permit de exemplu accesul săniilor sub nicio formă pe pârtii pentru a proteja skiorii. În plus, instructorii de ski din Azuga sunt foarte experimentați.

Primul loc de unde vei începe este pârtia Cazacu. Aceasta a fost amenajată în vara anului 2000 și inaugurată în iarna aceluiași an. În urma cu 9 ani și-a făcut prezența și instalația de zapadă artificială, atât în baza Cazacu cât și pe celelalte pârtii de ski. În baza Cazacu exista 2 pârtii de ski: prima pârtie este destinată exclusiv persoanelor care se pregătesc să descopere tainele acestui frumos sport. În momentul în care pășești pe poarta de intrare, atenția îți va fi atrasă de cei mai “tineri” învățăcei care nu au mai mult de 3-4 anișori. Vei spune că așa ceva nu este posibil, dat fiind faptul ca ei abia merg fără skiuri, însă instructorii din Azuga au frecvent în grijă tabere de ski și au experiența necesară să îi motiveze și să îi distreze pe cei mici, dar sa îi și învețe să skieze.

Pârtia de începători are o lungime de aproximativ 150m, grad de dificultate minim iar urcarea se face cu babyski-ul destinat aceste porțiuni. Îți iei un instructor și te apuci de treaba…Dupa cateva zile în care ai învățat cum să oprești, să faci viraje stânga-dreapta și să urci cu babyskiul, instructorul tău îți va spune că ești pregătit să treci la urmatorul nivel: pârtia medie! Aceasta are o lungime de 400 m si un grad de dificultate mediu (pentru un începător). Transportul pe cablu îți va fi asigurat de un teleski cu capacitate mult mai mare decat babyski-ul. Aici vei trece la un alt nivel în ceea ce priveste ski-ul și vei putea executa mai multe viraje decât pe pârtia de începători la o singură coborâre. Dupa prima coborare îți vei da seama cu siguranta că ski-ul este un sport relaxant care te va ajuta să uiți de toate problemele cotidiene.

Dupa alte cateva zile în care ai dobândit un control eficient al skiurilor vei fi pregătit să descoperi și celelalte pârtii. De exemplu poți încerca teleski-ul Sorica cu o lungime de aproximativ 700m și un grad de dificultate cu 17% mai ridicat decât Cazacu Teleski. După câteva urcari îți vei da seama că vrei mai mult de atat, asta însemnând că deja ai ajuns la un nivel ridicat și ești pregătit să urci în vârful muntelui Sorica!

Ca să poți face acest lucru trebuie să ajungi la telegondola Romenergo. Odata ajuns în dreptul telegondolei, un miros puternic de vin fiert și cu scorțișoară, te opreste brusc și îți atrage atentia către Snack Barul telegondolei. După atâtea ore de ski meriți într-adevăr o cană de vin fiert! Ai terminat și hop în telegondolă… În 5 minute ai ajuns în vârf și acolo ți se prezintă 2 dintre cele 4 variante de coborâre: Sorica, respectiv Cazacu Variantă. Fiind pentru prima data în vârf nu te vei putea abține să nu faci câteva poze peisajelor excepționale ce îți sunt oferite de Stațiunea Azuga. După câteva fotografii reușite, vei pleca împreună cu instructorul într-o “misiune de recunoastere”. Odata ajuns jos, constati că ai coborât cu succes și ești într-adevăr pregătit pentru a putea coborî toate pârtiile din Azuga, însă ar fi bine ca instructorul să te mai supravegheze câteva coborâri.

Ceasul bate deja ora 12:00, soarele incepe să prinda putere și tu ar trebui să te relaxezi pe un sezlong,vla soare și să te bronzezi puțin, pentru că se știe că bronzul de iarnă la munte este unul de durata. Ei bine, Statiunea Azuga împreună cu telegondola îți oferă și această metodă unică de relaxare la poalele versantului opus pârtiilor Sorica si Cazacu. Aici vei găsi 2 partii, respectiv Sorica Sud cu o lungime de aproximativ 770m și Sorica La Stână cu o lungime de aproximativ 910m. Ambele pârtii au un grad de dificultate redus, fiind excelente și pentru skiorii ajunși la un nivel mediu de coborâre.


Câteva reguli:

- este interzisă urcarea pe mijlocul pârtiilor, ea fiind făcută în spatele jaloanelor ce delimiteaza locul de ski și urcatul.
- în complexul Cazacu este interzis snowbording-ul deoarece pârtia este destinată copiilor și incepatorilor

Informaţiile folosite pentru actualizarea sectiunii Starea pârtiilor de pe acest site se bazează pe informaţii colectate “la faţa locului”, data ultimei actualizări fiind întotdeauna notată.

40 comments

 1. Nu am fost niciodata la schi in Azuga – Sorica. Pe Google maps se da traseul de ajungere prin Valea Doftanei – Treisteni. Este adevarat, nu este acces din DN1?

 2. E posibil sa fie deschisa Sorica Sud weekendul asta? De ce e mai emreu inchisa?

  • Nu credem ca va fi deschisa nici sezonul acesta. Motivul pentru care aceasta este inchisa nu-l cunoastem.

 3. Buna ziua!
  Sorica Sud si La Stana vor fi deschise in weekend?
  Skipassul de 1 zi include si urcarile cu telegondola sau este valabil doar pentru teleski?
  Multumesc

  • Momentan nu s-a anuntat nimic pentru Sorica Sud. Skipass-ul de 1 zi este valabil la telegondola si la teleski ul de pe partia Sorica Sud.

   • Multumesc!
    Urmaresc prognoza meteo si pare ca este vant puternic in zona. Va functiona maine telegondola?

   • Da, va functiona. Daca viteza vantului depaseste 70km/h atunci se va opri.

 4. Buna ziua. Pe partiile Cazacu si Sorica se poate si cu snowboard-ul ?

  • Da, se poate merge cu snowboard-ul pe ambele partii. Doar la Baza Cazacu este interzis accesul cu snowboard-ul.

   • Partia Cazacu e deschisa ? De 2 zile este in curs de amenajare..:)

   • Posibil ca in weekend sa fie deschisa dar vom reveni cu update astazi.

 5. Salut, exista anul acesta reducere pentru studenti la skipass? Multumesc

  • Momentan nu s-a anuntat nimic. Daca se vor da reduceri vom afisa pe site.

 6. Buna seara, In acest weekend se schiaza in Azuga?

 7. Pentru cei care doresc sa invete sa schieze la Azuga ma pot contacta la numarul 0725153700 si le pot oferi orice detaliu !

  • Buna Mihai,
   Esti monitor profesionist?
   Daca da, te rog sa-mi lasi un reply cu tarifele practicate/h ptr 2 persoane.

   Multumesc,
   Alina

   • Ma indoiesc ca este monitor profesionist :) dar succes! Daca era un monitor profesionist probabil ca nu isi facea reclama prin intermediul unui comentariu sau avea destui clienti ca sa nu fie nevoie sa faca reclama…asa ca sfatul meu de om patit la Azuga, mai bine te interesezi foarte bine inainte ca sa nu ajungi sa faci schi cu persoane care nu stiu nici macar sa vorbeasca ;)

 8. Se schiaza pe Sorica in acest week-end?

  • Din pacate nu se schiaza pe Sorica. Doar la baza Cazacu pe ambele partii ( incepatori si intermediari ).

 9. Pe cazacu varianta, sorica si sorica sud este permis cu snowboard-ul?

  • Da, cu exceptia sorica sud care nu credem ca va fi deschisa. Insa si acolo se poate merge cu placa dar e mai greu cu cu urcatul pe teleski

 10. Snowboarder

  Ce se mai auude despre Partia Sorica?

  • Momentan nimic. Temperaturile sunt cu plus, tunurile de zapada nu functioneaza si ninsoare se anunta in ianuarie.

 11. Sunt centre unde se pot inchiria si pantaloni de ski ?

 12. Se schiaza weekendul asta de sus?

 13. Snowboarding pe Sorica Duminica?

  • Inca nu ne putem pronunta, dar cred ca sunt sanse minime pentru acest weekend. Revenim cu un update maine.

 14. Buna ziua,
  Cand se preconizeaza deschiderea partiilor?

  • Inca nu stim. Speram ca weekend-ul viitor insa nu este sigur…vom reveni cu update in cursul acestei saptamani.

 15. Buna ziua, in Azuga sunt instructori si de snowbord si cat costa? Care sunt partiile recomandate pt incepatori de snowbord

  • Da, sunt instructori de snowboard in Azuga, pentru detalii luati legatura cu ” GravitySkiSchool”. Ca si partii de incepatori pentru snowboard : langa telegondola exista partie pentru asa ceva.

 16. Pana la urma au scazut tarifele la skipass sau nu? Sa stiu daca urcam maine…

 17. Te poti da cu snowboardul pe Sorica SUd? partia usoara?

Leave a Reply